Accesoires voor grafmonumenten

Grafmonumenten zijn bij Marne Natuursteen een persoonlijke aangelegenheid. Door de vele jaren ervaring van onze medewerkers op dit gebied, bent u steeds verzekerd van een deskundig advies. Dit advies gaat niet alleen over de toepasbaarheid van de verschillende steensoorten. Ook vragen op het gebied van leges en vergunningen en onderhoud worden door onze medewerkers beantwoord. Ook dat onderscheidt ons in positieve zin van andere aanbieders.

Opschriften en lettertypes

Opschriften en lettertypes maken onlosmakelijk deel uit van het grafmonument en verwijzen naar herinneringen aan de overledene(n). Juiste toepassing van materialen, ontwerp, lettertypes, afbeeldingen, gravure’s en foto’s is dan ook van belang. Bij het toepassen van lettertypes voor opschriften op grafmonumenten zijn er veel mogelijkheden denkbaar. De meest voorkomende zijn de zogenaamde “verdiepte” lettertekens. Hierbij worden de letters door middel van zandstralen of graveren in de steen aangebracht. Vervolgens worden de verdiepte letters ingekleurd met professionele verf, speciaal bestemd voor natuursteen.

Een andere veel voorkomende toepassing zijn de zogenaamde verheven lettertekens. Deze lettertekens worden op de steen aangebracht en zijn vaak gemaakt van brons of aluminium. In het verleden werden veel verheven lettertekens uit de steen gehakt, waarna de letters zelf werden geschilderd met weerbestendige zwarte verf. Deze vorm van belettering vraagt om vakmanschap en materiaalkennis. Marne natuursteen is één van de weinige ambachtelijke steenhouwerijen die deze vorm van letterhakken nog beheerst.

Zowel voor de verheven als voor de verdiepte opschriften bestaan veel verschillende lettertypes, echter is niet ieder lettertype geschikt voor toepassing op grafmonumenten! Laat u daarom vooraf adviseren door de deskundige.

Gravures

Veel nabestaanden willen graag een foto van de overledene laten aanbrengen op het grafmonument. In de loop der jaren zijn hiervoor technieken ontwikkeld welke zelfs in ons wisselvallige klimaat geschikt zijn. Een alternatief voor (kleuren)foto’s zijn de zogenaamde gravures. Hierbij wordt een portretfoto of een afbeelding van een persoonlijk voorwerp in de steen geetst.

 

Vazen, bloembakken, lampen en verlichting

Om de laatste rustplaats te voorzien van bloemen zijn veel verschillende bloemvazen en plantenbakken mogelijk. De vaas of plantenbak kan bijna altijd worden uitgevoerd in dezelfde steensoort en kleur als het grafmonument. Vanzelfsprekend kan er ook in het ontwerp van de grafsteen al rekening worden gehouden met een plaats voor bloemen.

Voor lampen en verlichting geldt hetzelfde als voor de vazen: toepassing in dezelfde steensoort is mogelijk. Daarbij bieden wij inmiddels ook grafverlichting aan die werkt op zonne-energie. Alhoewel dit het karakter van kaarsverlichting nooit zal evenaren is het wel de meest duurzame oplossing. In onze toonzaal hebben wij een aantal toepassingsmogelijkheden ter inspiratie staan. Neemt u voor een afspraak met een van onze adviseurs contact met ons op.

oor

Scroll naar top